Twitter benim için sosyal medyada yaptığım araştırmalarda ilk baktığım yer olmaya devam ediyor. Kullanıcı adı, etiket, anahtar kelime ve diğer farklı entegre özelliklerle belirlenen parametrelere göre tweet akışlarını görüntülemenizi sağlayan TweetDeck adlı bir panel sistemini kullanıyorum.
Yazan: JAKE CREPS
Çeviren: Sebla Küçük
OSINT (Açık Kaynaklı İstihbarat) kullanan bir araştırmacıysanız veya işinizde bir şekilde OSINT kullanıyorsanız, veri toplama kaynağı olarak Twitter’ı göz ardı etmeniz imkansızdır. Veri gizliliği gündemde olan bir konuyken, diğer birçok sosyal ağ kendi uygulama programlama arayüzünde (API) çok sıkı önlemler alırken, insanların sosyal platformlardan OSINT toplaması giderek zorlaşıyor. Twitter benim için sosyal medyada yaptığım araştırmalarda ilk baktığım yer olmaya devam ediyor.
Kullanıcı adı, etiket, anahtar kelime ve diğer farklı entegre özelliklerle belirlenen parametrelere göre tweet akışlarını görüntülemenizi sağlayan TweetDeck adlı bir panel sistemini kullanıyorum.
İşte TweetDeck’ı kullanmaya başlamak için bir kılavuz.
1. TweetDeck’e gidin
Bu yazıyı okuyorsanız, halihazırda bir Twitter hesabınızın olduğunu varsayıyorum. Hesabınız varsa, haberler iyi – ihtiyacınız olan tek şey bu! TweetDeck web sitesini ziyaret ederseniz, site sizi doğrudan panele yönlendirecektir. Artık başlamaya hazırsınız.
2. Kendi Ana Sayfanızı Oluşturun
TweetDeck’te gömülü sütunlardan biri sizin ana sayfanızdır. Bu sütun, normal Twitter uygulamasının yaptığını yapar, yani takip ettiğiniz kişilerin yayınladığı içerikleri size gösterir. Birçok kişi bu sütunu siler ve doğrudan kendine göre özelleştirmeye geçer; ben bu sütunu silmemeyi ve burada son dakika haberleri veya diğer faydalı içerikler için erken uyarı sistemi olarak takip ettiğim kişileri özelleştirmeyi tercih ediyorum. Size de aynısını yapmanızı tavsiye ederim. Size faydalı içerik sağlamayan kişileri takip ediyorsanız, bu kişileri takip etmeyi bırakın. Arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı takip etmeyi bırakmak istemiyorsanız, sadece OSINT toplamak için ayrı bir hesap oluşturun.
3. #Breaking
#Breaking (#sondakika) etiketi, son dakika gelişmelerini öğrenmek için hep kullandığım bir şeydir. Silahlı saldırı, doğal felaket gibi olaylar ve haber değeri olan diğer olaylar genellikle haberlerde yayınlanmadan önce sosyal medyada görünür. Olay canlı yayında yayınlanana kadar siz sosyal medyada muhtemelen 10-20 dakika araştırma yapabilirsiniz! Uyarı: #Sondakika etiketiyle gelen içeriğin çoğunluğu çöptür ancak bu etiket pasif izleme için faydalı bir araçtır.
4. Boole İşleçlerini Kullanarak Anahtar Kelime Aratma
Yeni bir arama kelimesi girerken çok geçmeden fark edersiniz ki, bir kelimeden uzun bir aradığınızda gelen içerikler iki kelimeden birini ve/veya ikisini içerir. Örneğin, eğer silahlı saldırı şeklinde bir arama yaparsanız, sonuçlarda silahlı ve/veya saldırı kelimeleri bulunur. Bu durum genellikle istenmeyen sonuçlar yaratır ve içeriği manuel olarak filtrelemek zorunda kalırsınız.
Boole işleçlerini kullanarak bu durumu düzeltebilirsiniz. Arama kelimelerini silahlı saldırı değil, “silahlı saldırı” (tırnak işaretiyle) şeklinde girerseniz, Twitter bu iki kelimeyi gruplandırması gerektiğini anlar. Aynı kelimeyi farklı şekillerde aramak isterseniz, “silahlı saldırı” VEYA (İng. “OR”) “silahlısaldırı” şeklinde arama yapabilirsiniz.
VEYA kelimesine dikkat edin. VEYA yazıldığında, iki yazım şeklini de içeren sonuçlar gösterilir.
Konu açılmışken, hemen bir ipucu verelim. Birçok kişi Twitter’da yazım yanlışı yapar. Bütün resmi görmek için hedeflediğiniz anahtar kelimelerin yanlış yazımlarını da aramayı unutmayın.
5. Filtreleri Kullanma
Bir sütunda hedeflediğiniz anahtar kelimenin hemen sağındaki mavi simgeyi tıklarsanız, ayarlanabilir filtrelerin olduğu bir liste görürsünüz. Burada içerik, konum, kullanıcılar, etkileşim ve tercihleri göreceksiniz. Bu tercihler sayesinde akışınızın ince ayarını yapabilirsiniz.
Ancak bu filtreleri en baştan uygulamamanızı öneririm. Beklemenizi tavsiye etmemin nedeni, anahtar kelimeleri izleme deneyiminiz olmadığında, faydalı olabilecek içerikleri istemeden dışarıda bırakacak bir filtre uygulayabilecek olmanızdır. Örneğin, bir içeriği, kaliteli olmasına rağmen, sırf beğeni veya paylaşma gibi etkileşimleri olmadığı için filtreleyebilirsiniz. Bu içerik, bir okulda düzenlenen silahlı saldırının ilk haberi olabilir. Bunu aklınızda tutun.
Konumuza dönelim. Benim kullandığım başlıca filtreler içerik ve etkileşim. Konum filtresini kullanmıyorum çünkü belli bir konum belirttiğinizde aldığınız içerik miktarı ciddi şekilde azalıyor. Çok belli bir bölgeyle ilgileniyorsanız ve sadece o bölgeden gelen bilgileri bulmak istiyorsanız, bu filtre çok faydalı olacaktır. Aynı durum kullanıcılar filtresi için de geçerlidir.
İçerik filtresini seviyorum çünkü sık sık karşınıza çıkan ancak çok işe yaramayan kelime veya kelime gruplarını çıkarabiliyorsunuz. Bu noktada, akışınızı bilmek ve bir anahtar kelime veya etiket aramasının geçmişini bilmek önem kazanıyor.
Ayrıca belli bir kullanıcıdan gelen içerikleri filtreleyebilir ve sadece bu kişinin yayınladığı ve araştırmanızla ilgili olan içeriği takip edebilirsiniz. Örneğin, Donald Trump’ın Hillary’den bahsettiği tüm tweet’leri filtreleyebilirsiniz. Son olarak trend olan ve çok fazla miktarda içerik getiren bir etiketi takip ederken, etkileşim filtresini kullanıyorum. Buna iyi bir örnek olarak Harvey Kasırgası’nda bu yöntemi kullandım. Zira saniyede 100 paylaşım görmek istemiyordum, sadece insanların etkileşime girdiği paylaşımları görmek istiyordum.
6. Diğer Faydalı İpuçları
OSINT için TweetDeck kullanımının temel hususlarından bahsettik. Platformu kullandıkça ve istediğiniz şekilde özelleştirdikçe daha fazla şey öğreneceksiniz. Bunu aklımızda tutarak birkaç ipucu daha paylaşalım.
- Akışınızı temizlemek için arama kelimesinin yanındaki mavi simgeye (filtreler için olan simge) tıklayın ve üzerinde su damlası olan “Clear” (Temizle) düğmesine tıklayın. Bu işlemle sütun temizlenecek ve siz sadece yeni içeriğe odaklanabileceksiniz.
- Analiz ettiğiniz akışı paylaşmak için “Clear” (Temizle) düğmesinin yanındaki “Share” (Paylaş) düğmesine tıklayabilirsiniz. Ardından akışı web sitenize gömebilir veya arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. İşte bir örnek: #breaking.
- “Silah” ya da “bomba” gibi genel kelimeler kullanmaktan kaçının çünkü bu şekilde çoğunlukla alakasız içerikler gelecektir. “Silah” kelimesiyle yaptığınız aramada genel silahlar olacaktır ve “bomba” kelimesini aradığınızda “Bomba gibiyim” gibi paylaşımlar karşınıza çıkacaktır. Spesifik olun.
- Bir sütuna gereğinden fazla odaklanmayın. Sütun işinize yaramıyorsa silin veya daha iyi sonuçlar verecek şekilde özelleştirin.
- Kolluk güçlerinin Twitter hesaplarını kontrol etmeyi unutmayın. Bu hesaplar, son dakika gelişmeleriyle ilgili güvenebileceğini bilgiler sağlayacaktır.
- Spam hesapları sessize alın, böylece sürekli onların saçmalıklarını görmezsiniz.
- İşyerindeyseniz medya ön izlemelerini kapatın (çok fazla porno içeriği çıkabilir).
Bu yazı aslen Jake Creps’in blogunda yer almıştır ve GIJN’de yayınlanmıştır. Yazarın izniyle IJNet’te yeniden yayınlanmıştır.
Jake Creps açık kaynaklı istihbarat (OSINT) analistidir ve kamu ve özel sektörde deneyim sahibidir. The OSINT Podcast’in yaratıcısı ve sunucusudur. Daha fazla bilgi için Twitter’da @osintpodcast hesabını veya osintpodcast.com adresini ziyaret edin.
Yazıdaki görsel Unsplash tarafından Con Karampelas aracılığıyla CC lisansına tabidir.