#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ile dokuz8AKADEMİ’nin düzenlediği “seçim haberciliği eğitimi” için Türkiye’nin dört bir yanından gazeteciler Ankara’da bir araya geldi. Eğitimin ilk gününde sunumlar yapıldı, yaklaşan seçimlerle ilgili hazırlıklar ve gelişmeler ele alındı. Seçim Haberciliği Eğitim Programı’na farklı bölgelerdeki 24 kentten yaklaşık 50 gazeteci katıldı.
Türkiye’nin dört bir yanından yerel gazeteciler 3 günlük bir seçim haberciliği eğitimi için Ankara’da buluştu. #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ işbirliğiyle düzenlenen eğitimde medyada dijital dönüşümden seçimlerdeki hak ihlallerine, seçim sürecinde habercilikten sosyal medya ve doğrulama araçlarına pek çok başlık bulunuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra Diyarbakır, Trabzon, Artvin, Hakkari, Van, Bingöl, Manisa, Bitlis, Afyon, Antalya, Dersim, Elazığ, Siirt, Konya, Sakarya, Iğdır, Tekirdağ, Samsun, Hatay, Denizli ve Kayseri kentlerinden gelen yaklaşık 50 gazeteci, Türkiye’nin kritik seçimi öncesi bir araya geldi, yapılacakları konuştu.
Eğitim programının ilk gününde dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, dokuz8HABER deneyimini anlattı ve önümüzdeki seçim sürecinde Yerel Medya Koordinasyonu’nun yapacakları konusunda bilgi verdi. Gazeteci Mustafa Kara ise, “Dijital Çağda Haberin Dönüşümü, Habere Hak Odaklı Yaklaşım ve Seçim Sürecinde Habercilik” konulu sunumuyla, seçim sürecinde gazeteciliğin yaşayacağı riskleri anlattı, “haber kavramı” üzerine tartışma yürüttü. Gazeteci Bekir Güneş ise, “Seçim Sürecinde Yerel Medyanın Rolü” başlıklı sunumuyla deneyimlerini paylaştı.
Katılımcıların etkin katılımı ile yer yer forum havasında geçen ve farklı bölgelerden gelen gazetecilerin değerli tartışmalar yürüttüğü Seçim Haberciliği Eğitim Programı, 1 Şubat günü Sibel Hürtaş’ın “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” sunumuyla başladı. Ardından Bağımsız Seçim İzleme Platformu’ndan Nejat Taştan “#Seçim2023’e doğru Seçim İzleme, İhlal Tespiti ve Raporlama-Bağımsız Seçim İzleme Platformu Deneyimleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
2. gün programında ayrıca “#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu Çalışmaları, Mevcut Durum, Olanaklar, İhtiyaçlar ve Planlar” başlıklı bir forum yer aldı. Forumda söz alan yerel gazeteciler, yerel medyanın sorunlarıyla birlikte seçim sürecinde neler yapılacağını ele aldı. Forum öncesinde dar gruplar halinde bölgesel olarak yapılan atölyelerde, önümüzdeki 3 aylık sürede yapılacak haberler konuşuldu, iş bölümü ve çalışma programları çıkarıldı ve seçim günü için seçim güvenliğinin takibi başta olmak üzere atılacak adımlar tartışıldı. Atölyelerde konuşulan ve karar altına alınanların aktarılmasının ardından, #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu’nun çalışmaları hakkında kapsamlı bir forum gerçekleştirildi. Bölgelerde neler yapılacağı, seçim sürecinde hangi haberlerin, nasıl takip edileceği ve seçim günü nasıl bir yayıncılık yapılacağı üzerine öneriler ele alındı.
Eğitim Programı’nın 3. ve son günü ise “Haber İçin Sosyal Medya ve Sosyal Medya Araçları” ve “Seçimlerde Yalan Haber, Manipülasyon ve Dezenformasyona Karşı Veri Doğrulama” başlıklı bir eğitimlerin yanı sıra İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal tarafından “Yerel Medya ve Sürdürülebilirlik Deneyimleri” başlıklı sunum yapıldı. Eğitim Programı kapsamında katılımcılara sertifika verilen bir tören de gerçekleştirildi.
HER BÖLGEDE EĞİTİMLER
#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ tarafından düzenlenen Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Haberciliği Eğitim Programı daha önce de pek çok kentte gerçekleştirildi. İzmir ve Karadeniz’in üç ayrı bölgesinde Hopa, Samsun, Ereğli’de düzenlen eğitimlerin İstanbul’da Türkiye Buluşması gerçekleştirmiş, 24-26 Ağustos’da Van’da bölge eğitim programı gerçekleştirilmişti. İzmir’de düzenlenen eğitim programı sonrası Ege Bölge Ağı kuruldu, hemen ardından Manisa’da bir günlük bir seçim haberciliği eğitim programı hayata geçirildi. Ardından Denizli ve Samsun’da da eğitimler gerçekleştirildi. Seçim haberciliği eğitimlerini tüm yurda yayması planlayan dokuz8AKADEMİ, bu amaçla bir eğitim seferberliği de başlattı. Seferberlik kapsamında somut bir yüz yüze eğitim planı olmasa da bu linkten başvuru yapmak, sıradaki yüz yüze ve online eğitimlerden haberdar olmak ve #Seçim2023 Yerel Medya Kooordinasyonu’nun çalışmalarına destek olmak mümkün.