Hopa ve Samsun’un ardından Ereğli’de gerçekleştirilen program ile Karadeniz bölgesi Hak Temelli Yeni Medya Eğitimi tamamlandı. Yerel medya temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen eğitimin ardından Yerel Medya Koordinasyonu’nun Karadeniz ayağı için somut adımlar atıldı.
dokuz8AKADEMİ tarafından Karadeniz genelinde düzenlenen Hak Temelli Yeni Medya Eğitimleri’nin üçüncüsü Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yapıldı. 3 Mart’ta başlayan eğitim, 5 Mart Cumartesi günü sona erdi. Zonguldak, Kastamonu, Bartın. Bolu ve Kocaeli’den 15 yerel medya kurumundan 21 gazeteci ile farklı üniversitelerden iletişim fakültesi öğrencilerinin katıldığı eğitimde, farklı başlıklarda eğitim modülleri gerçekleştirildi.
Eğitim programının açılış konuşmasını yapan dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, medyada dijital dönüşümün önemine vurgu yaptı, yaklaşan genel seçimlerde her il ve ilçeden haber paylaşabilecek basın kuruluşları ile çok geniş bir koordinasyon hedeflendiğini aktardı. Yerel Medya Koordinasyonu çalışmaları hakkında bilgi veren Biçici, Batı Karadeniz’den de kurumların katılımıyla Karadeniz Medya Koordinasyon Merkezi gibi bölge merkezleri oluşturacaklarını söyledi.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM PERSPEKTİFİ
Dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara, eğitim programının ilk bölümünde “Haber Nedir?” sorusuna yanıt aradı ve “Dijital Dönüşüm Perspektifiyle Haberin Yapısal Özellikleri” başlıklı bir sunum yaptı. Gazeteciliğin yaşadığı dönüşümleri anlatan ve hak odaklı habercilik felsefesi hakkında bilgi veren Kara’nın ardından gazeteci-eğitimci Onur Metin ilk sunumunda “Dijital Çağda Yalan Habere Karşı Veri Doğrulama”yı anlattı. Onur Metin, ikinci gün programında ise Mobil Odaklı Video Habercilik üzerine bir sunum yaptı, katılımcılarla bir atölye düzenledi.
HAK ODAKLI HABERCİLİK PERSPEKTİFİ
Deneyimli gazeteci Sibel Hürtaş da ikinci gün “Hak Temelli Habercilik” üzerine eğitim verdi, atölye çalışması yaptı. Katılımcıların da etkin katılımı ile yapılan çalışmada, habercilik yaklaşımı üzerine verimli tartışmalar yürütüldü. Sibel Hürtaş “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Yaklaşımı” üzerinde de kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
HABER AMAÇLI SOSYAL MEDYA
Yeni Medya Eğitimi’nin üçüncü günü ise Doç. Dr. Erkan Saka “Haber Amaçlı Sosyal Medya ve Sosyal Medya Araçları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Erkan Saka, başta Twitter, Tweetdeck, Tiktok, Canva gibi popüler uygulamalar olmak üzere güncel sosyal medya araçlarının sağladığı olanakları anlattı. Erkan Saka, gelişen ve yaygınlaşan sosyal medya araçlarının yanı sıra gazeteciler için pratik faydalar sağlayabilecek uygulama ve web siteleri konusunda da bilgi verdi.
Trafikte Haklarım Derneği kurucusu Yasemin Usta da, “Sivil Toplum Örgütleri İçin Medyanın Önemi” başlıklı bir sunum yaptı, Trafikte Haklarım Derneği’nin bu konudaki deneyimini detaylı biçimde aktardı.
YEREL MEDYA KOORDİNASYONU
Eğitim son oturmunda dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici de, Karadeniz bölgesindeki üç ayrı eğitimin ardından kurulan Yerel Medya Koordinasyonu hakkında bilgi verdi. Yerel Medya Koordinasyonu’nun başta seçim süreci olmak üzere yapacaklarını anlatan, kuruluş ve çalışmaları hakkında bilgi veren Biçici, Batı Karadeniz’den eğitime katılan yerel medya temsilcilerinin de burada rol alacağını aktardı.
KATILIMCILAR HABER YAPACAK
Hak Temelli Yeni Medya Eğitimi’nde katılımcılar üç günlük kapsamlı eğitimin ardından oldukça faydalı bilgilere eriştiklerini söylediler. Hem bireysel hem kurumsal eksiklerini bu eğitim sayesinde tespit edebildiklerini ifade eden katılımcılar, hak temelli ve toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı farkındalık ve bilinç oluşturabildiklerini aktardılar. Aktif olarak gazetecilik yapan katılımcılar da, yerel medyanın önemine dikkat çekerek, gelişimi için dijital ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Hopa ve Samsun’un ardından Zonguldak Ereğli’de yapılan üçüncü eğitimin ardından katılımcıların yaptıkları telifli haberlerle proje sona erecek.