Değişik kentlerden gelen yerel gazeteciler ve sivil toplum temsilcileri, Türkiye’nin kader seçimine ilişkin hazırlıkları konuştu. dokuz8HABER’in çağrısıyla yapılan toplantıda çalışmalar ve hazırlıklar aktarıldı, farklı öneriler üzerine tartışmalar yürütüldü.
#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve Yurttaş Haber Takip Ağı Türkiye Hazırlık Toplantısı, dokuz8HABER’in çağrısıyla İstanbul’da yapıldı. Farklı kentlerden gelen gazeteciler ve STK temsilcilerinin katılımıyla 29 ve 30 Temmuz günleri MMO Lokal’de yapılan toplantıda, özellikle seçim güvenliği ve Türkiye’nin kader seçiminde yerel medyanın önemi tartışıldı. Gaziantep’ten Artvin’e, Samsun’dan Adana’ya, Edirne’den Antalya’ya, Van’dan İzmir’e 20’den fazla kentten gelen temsilciler, kendi deneyimlerini aktardı, dokuz8HABER’in seçim hazırlıkları konusunda farklı katkılar sundu.
dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, 2014 Yerel Seçimleri sürecinde kurulan dokuz8HABER’in farklı seçimlerdeki deneyimlerini anlattı, Seçim 2019 Yerel Medya Koordinasyonu faaliyetlerini hatırlattı. Pandemi boyunca yeni dönemin hazırlıklarını yaptıklarını vurgulayan Biçici, “Biz hazırlığımızı Kasım başında yapılacak bir seçime göre yapıyoruz. Yıllara yayılan bir çalışma ile Türkiye’nin kader seçimine hazırlıksız yakalanmak istemiyoruz. Mart 2014’ten bu yana 8 seçimi yakından izledik. Türkiye’de haber odaklı seçim izlemesi yapan, seçim güvenliğinin bu cephesine konumlanmış olan özgün bir platformuz, 973 ilçede seçimi izleyecek gazeteciler ve onların etrafındaki yurttaş haberciler ile kapsamlı bir ağ hedefliyoruz” diye konuştu.
“SEÇİMDE HABERİ NEREDEN ALACAĞIZ?”
Hazırlık Toplantısı’nda her bir katılımcının etkin biçimde seçim sürecindeki rolünü tartışmasını istediklerini ifade eden Gökhan Biçici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç ayda yapacaklarımız bir sonraki 10 yılı belirleyebilir. Seçimde haberi nereden alacağız? Ulusal haber ajansımız yok, ama Türkiye’nin her kentinde bu işi yapan bir kurumumuz var. Şimdi bir ulusal haber ajansını hedeflemek gerekiyor. Temel mesele sürdürülebilirlik ve finansman. Herhangi bir fona bağımlı olmadan bir olanak yaratmayı hedefliyoruz. Tam bağımsız bir medyayla bir başarı hikayesi yazmak istiyoruz.”
Gökhan Biçici, Ekim 2021’de yapılan etkinlikle duyurdukları çalışmada kısa süre içinde önemli adımlar attıklarını vurguladı. İzmir’de iki ayrı eğitim, Karadeniz’de ise Hopa, Samsun ve Karadeniz Ereğlisi’de üç ayrı eğitim yaptıklarını hatırlatan Gökhan Biçici, seçim duyuru sitesi sendennehaber.net’in de açıldığını söyledi. Seçim Güvenliği Platformu’nun bir parçası olduklarını ve sivil toplum odaklı iş birliği görüşmeleri yürüttüklerini anlatan Biçici, baskın bir seçim de dahil olmak üzere seçime hazırlıklı olmak için bir iki ay içinde çok sayıda eğitim planlandığını söyledi. Yerel Medya Veri Tabanı araştırmasının tamamlandığını ve erişime açıldığını dile getiren Gökhan Biçici, Van’dan Antalya’ya, Çukurova’dan Trabzon’a pek çok noktada yerel gazetecilerle buluşacaklarını vurguladı.
“HEYECAN VERİCİ BİR SÜREÇ”
Gökhan Biçici’nin sunumunun ardından toplantı forum biçiminde devam etti. Kuest Medya kurucusu Medeni Sungur, 973 ilçenin tamamında bir yerel gazetecinin yer almasının münhasır bir olay olduğunu belirterek, “Başka bir medya kuruluşunda böyle bir kabiliyet yok. Heyecan verici bir süreç” dedi. Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı da, Türkiye’de bir “ajans” sıkıntısı olduğunu ifade ederek, “Var olan ajansların bakış açıları, yönleri belli. Bu yönde farklı hazırlıklar olduğunu da duyuyoruz. Herkes bu açığı görüyor. Türkiye başka bir güne uyanacak, başka bir şeye uyanacak” diye konuştu. Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erkan Saka ve Güventürk Görgülü de daha önceki seçim izleme deneyimlerini paylaştılar ve seçimleri haberci gözüyle izlemenin önemini vurguladılar.
Sağlık çalışanı Mahfuz Karaaslan, önceki seçimlerde bir yurttaş habercisi olarak yaşadıklarını paylaşarak, bu konuda sendikalara önemli görevler düştüğünü dile getirdi. Aydın Haberleri Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Yılmaz da, yerel medyada kadın olmanın ve bir yerel medya organını finansal olarak yaşatmanın zorluklarına değindi. Yılmaz, seçimlerin “haber”ler ile manipüle edilmek istenmesine karşı yerelden güvenilir haber akışına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Toplantıya katılan Eşit Haklar için İzleme Derneği’nden Oset Yılal ise seçim izleme süreçleri ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi.
SEÇİM SÜRECİNDE STK’LARIN ROLÜ
#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve Yurttaş Haber Takip Ağı Türkiye Hazırlık Toplantısı’nın ikinci gününde Seçim 2023 ve Türkiye’nin yeni siyasal dönemine hazırlık çerçevesinde medya ve sivil toplumun rolü tartışıldı ve yeni güç birliği olasılıkları konuşuldu. Gökhan Biçici birbirini tamamlayıcı alanlarda çalışan STK’larla seçimleri hedefleyen, ama bununla sınırlı olmayan bir işbirliği düşündüklerini aktardı. Oy ve Ötesi Derneği Başkanı Ertim Orkun da, sivil toplum ve yerel habercilerin ortak yapabileceği çalışmalar olduğunu vurguladı. Doğruluk Payı’dan Denizcan Sarı seçim dönemi gibi kriz anlarında tek başına bir kurumun doğrulama görevlerini yerine getirmesinin pek mümkün olmadığını belirterek, yapılabilecek çalışmalara dair öneriler sundu. İz Medya Yayınlar Koordinatörü Murat Atilla, Gazete Grafiti Genel Yayın Yönetmeni Ali Taş, Artvin’den gazeteci Uğur İstanbullu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği adına yurttaş haberci Ozan Devrim Yay, Adana Bir Buçuk TV Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı ve diğer katılımcılar kendi deneyimlerinden örnekler verdi, ortak çalışma önerilerini sundu. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ayşegül Tözeren ise, bu seçimlerin pandemi koşullarında yapılacak ilk seçim olacağını hatırlattı, farklı ihtimallere hazır olmak gerektiğini söyledi.
#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve Yurttaş Haber Takip Ağı Türkiye Hazırlık Toplantısı yapılan yoğun tartışmalarla sona erdi ve yapılan öneriler not alınarak önümüzdeki dönem için çalışma planları oluşturuldu.