İZMİR – #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu çalışmaları kapsamında dokuz8AKADEMİ, İZ Gazete ve Ege Kent Konseyleri Birliği’nin işbirliğiyle İzmir’de düzenlenen “Seçim Haberciliği Ege Bölge Eğitim Programı”, başta İzmir, Manisa ve Aydın olmak üzere Ege’nin farklı kentlerinden 30’u aşkın yerel gazeteci, yurttaş haberci ve aktivistin katılımıyla tamamlandı. Buluşma #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu bünyesinde Ege Bölge Ağı’nın kuruluşuyla sonuçlandı.
dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’nin sunumuyla başlayan etkinliğe 35 civarında gazeteci, öğrenci ve sivil toplum temsilcisi katılıyor. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Gökhan Biçici, dokuz8HABER ve dokuz8AKADEMİ’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi, seçime yönelik faaliyet yürüten #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu’nu anlattı. “Türkiye 2023’te kader seçimine doğru gidiyor” diyen Gökhan Biçici, seçimleri yerel medya ve yurttaş habercilerinin daha etkin takibi için böyle bir koordinasyon kurduklarını söyledi.
BİÇİCİ: “TÜRKİYE ENTERESAN BİR KIRILMA NOKTASINDA”
Samsun, Van, Hopa ve pek çok kentte bu temelli bölgesel eğitimler düzenlendiğini belirten Biçici, “Şimdi Ege bölgesinden temsilcilerle toplanıyoruz. Seçimde Türkiye’nin 973 ilçesinden haber akışı sağlamayı hedefliyoruz. Bu gazeteciler topluluğunu binlerce yurttaş haberci destekleyecek” diye konuştu. Biçici sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihte bazı günler vardır, olağan dönemlerin aylarına, yıllarına bedeldir. Türkiye çok enteresan bir kırılma noktasına gelmiş durumda. Bu siyasal bir söylemden ziyade, mesleğin de kaderini belirleyecek. Yeni bir Türkiye’de, medyanın yeniden inşaasında kritik rol oynamaya aday bir dinamik de ortaya çıkmış olacak.”
ZENGİN PROGRAM, ETKİLEŞİMLİ SUNUMLAR
Gökhan Biçici’nin sunumunun ardından İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, “Türkiye’de Yerel Medya ve Sürdürülebilirlik Sorunu” başlıklı bir sunum yaptı, zorluklar, fırsatlar ve olanaklar ekseninde İz Medya deneyimin anlattı. Özellikle yerel medyanın iktidar ve yerel iktidarlar ile ilişikleri bakımından örnekler veren Kartal, medya organlarının bağımsızlığın önemine dikkat çekti.
dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara da, “Dijital Çağda Haber ve Haberin Dönüşümü” başlıklı sunumuyla iletişim tarihinden örnekler ve güncel deneyimler ışığında “yeni medya”yı ve dijital çağı anlattı. İzleyicilerin etkili katılımı ile bu alanda yaşanan olumluluklar ve olumsuzluklar ele alında, “haber”in yeni dönemdeki değişimi üzerine tartışmalar yürütüldü. Nurcan Seven ve Ercan Yılmaz ise “Mobil Journalism – MoJo” konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
EĞİTİM PROGRAMINDA İKİNCİ GÜN
Yerel Medya ve Yurttaş Gazeteciler İçin Seçim Haberciliği Eğitim Programı’nın ikinci günü İstanbul Bilgi Ünversitesi Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Saka’nın sunumuyla başladı. “Haber İçin Sosyal Medya ve Sosyal Medya Araçları” üzerine önemli bilgiler veren Erkan Saka, sosyal medyanın haberciler tarafından kullanımı ve yeni sosyal medya araçları konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Sosyal medya şirketlerinin attığı adımlar, yeni yaklaşımlar ve denetim mekanizmaları hakkında da konuşan Erkan Saka, içerik üreticileri ve habercilerin bu araçları nasıl kullanabileceğini somut örnekleri ve uygulamalarıyla anlattı. Erkan Saka’nın ardından içerik üreticisi Sinem Cender, “Youtube’da nasıl başarılı olunur Kanal Yönetimi, SEO Optimizasyonu ve Reklamlar” başlıklı bir sunum yaptı. Günün diğer sunumu ise Doğruluk Payı’ndan Koray Kaplıca’nın gerçekleştirdiği “Dijital Çağda Yalan Haber ve Doğrulama” oldu. Kaplıca, veri doğrulama bakımından en güncel araçları anlattı, yöntemler konusunda detaylı bilgi verdi.
PROGRAM SERTİFİKA TÖRENİ İLE SONA ERDİ
Eğitim programının üçüncü gününde ise “Hak Odaklı Habercilik” sunumunun ardından gazeteci Bekir Güneş “yerel medya deneyimleri” ve seçim sürecinde yerel medya üzerine ayrıntılı bilgiler verdi. Eşit Haklar Derneği ve Bağımsız Seçim İzleme Platformu’ndan Nejat Taştan “Seçim İzleme, İhlal Tespiti ve Raporla” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yıllardın yaptıkları seçim izleme çalışmaları ve vardıkları sonuçlar hakkında bilgiler veren Taştan, seçim sürecinde ihlalleri tespit etmek ve raporlamak için neler yapılabileceğini anlattı. Taştan, medyaya ve gazetecilere bu süreçte önemli roller düştüğünü de vurguladı.
HER BÖLGEDE EĞİTİMLER
#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ tarafından düzenlenen Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Haberciliği Eğitim Programı daha önce de pek çok kentte gerçekleştirildi. İzmir ve Karadeniz’in üç ayrı bölgesinde Hopa, Samsun, Ereğli’de düzenlen eğitimlerin İstanbul’da Türkiye Buluşması gerçekleştirmiş, 24-26 Ağustos’da Van’da bölge eğitim programı gerçekleştirilmişti.